Toplotna črpalka

Toplotna črpalka, najboljša opcija za ogrevanje vaše hiše

Vgradnja toplotne črpalke je najboljša investicija za vašo hišo, ki se vam bo na dolgi rok povrnila, saj je toplotna črpalka še vedno dolgoročno najcenejši vir ogrevanja. Če vašo hišo ogrevate na kurilno olje ali drva, sami dobro veste, s kolikšnimi stroški imate opravka na letni ravni. Toplotna črpalka pa dobi energijo za ogrevanje (50-80%) kar iz okolice, torej popolnoma brezplačno, za preostali del pa potrebuje električno energijo. Pomembna je tudi primerna izoliranost vaše hiše, kjer lahko pri zelo dobro izolirani hiši, kjer je letna poraba za ogrevanje s kurilnim oljem 1800€, z vgradnjo in ogrevanjem na toplotno črpalko prihranite tudi do 1080€. Ker vemo, da je sedaj poostren tudi nadzor emisij, ki jih spuščamo v okolje z ogrevanjem naj poudarimo, da toplotna črpalka občutno zmanjša emisije COdo kar 60%.

Glede na to, da toplotne črpalke pridobivajo energijo iz okolice se morate najprej vprašati, na kak način želite, oziroma imate omogočeno pridobivanje energije. Izbirate lahko med:

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka voda/voda

zemlja-voda

Toplotna črpalka zemlja/voda

zrak-voda

Toplotna črpalka zrak/voda

Že v samem začetku moramo ovreči trditev, da ogrevanje ni mogoče, če imamo v hiši vgrajene radiatorje. To je popolnoma izvedljivo, če izberemo toplotno črpalko, ki zagotavlja tudi do 65°C temperature predtoka. Pomembno pa je, da izberemo dovolj močno toplotno črpalko, ki premore višje temperature ogrevalne vode, kjer pa večina cenejših »klima« izvedb toplotnih črpalk tega ne omogoča.

Nudimo izvedbo na ključ

Izvajamo montažo, svetovanje in dobavo vseh vrst toplotnih črpalk na ključ. Kontaktirajte nas!

Glede na potrebe gospodinjstev obstaja več vrst toplotnih črpalk, ki se razlikujejo glede na toplotni vir, ki ga toplotna črpalka izkorišča. Kot izdatni toplotni vir pa so nam na voljo: podtalnica, zemlja in zrak. Da si olajšate izbiro ustrezne toplotne črpalke, se vprašajte: »Kateri toplotni vir mi je na voljo in ima hkrati tudi najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni?«.

Številne reference so priča dolgoletnim izkušnjam. Oglejte si le nekatere izmed njih:


Toplotna črpalka voda/voda

Kot že samo ime pove, toplotna črpalka voda/voda izkorišča toploto podtalne vode, katera ima tudi pozimi temperaturo med 8 in 12°C. Podtalna voda se črpa v sesalni vrtini, ki se jo vodi skozi toplotno črpalko, katera podtalni vodi vzame toploto in ji s tem zniža temperaturo za cca. 4°C. Voda se odvede v ponorno vrtino, s čimer se ne zmanjšuje količina podtalne vode, prav tako pa se je tudi ne onesnažuje. Zaradi optimalne temperature podtalne vode, nam takšen način ogrevanja prihrani največ denarja. Seveda pa je za takšno ogrevanje potrebna toplotna črpalka, ki ima dovolj moči, prav tako pa moramo imeti na razpolago ustrezno količino in kvaliteto podtalne vode.

toplotna črpalka voda voda

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke voda/voda?

Preden pričnete z izkoriščanjem talne vode, morate najprej pridobiti vodno dovoljenje, kar je tudi osnova za pridobitev subvencije. Ker je primarni vir ogrevanja podtalna voda, moramo vedeti, da lahko podtalno vodo izkoriščamo samo na območjih, kjer je vode dovolj in je le-ta tudi kvalitetna. Če je voda slabše kvalitete, je potrebno obvezno vgraditi toplotni predizmenjevalnik. Ne pozabite, da mora biti tudi sama vrtina narejena kvalitetno, da si s tem zagotovite nemoteno dovajanje vode v daljšem časovnem obdobju.


Toplotna črpalka zemlja/voda

Tovrstna toplotna črpalka izkorišča sončno toploto in toploto zemlje. V zemljo se na globino cca. 1,2m položi cev, po kateri teče voda, kateri je dodano sredstvo proti zmrzovanju. Ta voda teče skozi zemeljski kolektor, kjer odvzema toploto zemlji. S pomočjo električne energije, ki je potrebna za pogon kompresorja, se temperatura dvigne na višji temperaturni nivo. Toplotna črpalka zemlja/voda je primerna za nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, ki obsegajo talno in stensko ogrevanje.


Na kaj morate biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke zemlja/voda?

Nekateri ponudniki toplotnih črpalk so začeli izdelovati manjše – kompaktne zemeljske kolektorje, ki delujejo na račun nižjega grelnega števila. S padanjem temperature toplotnega vira se zmanjšuje tudi grelno število, kjer se sčasoma lahko približamo tudi grelnemu številu 3,3, kar pomeni, da ima takšno grelno število že črpalka zrak/voda.


Vertikalna zemeljska sonda - geosonda

Za namestitev vertikalne zemeljske sonde, geosonde, ne potrebujemo veliko prostora, torej je najboljša rešitev za vse tiste, ki imajo manjša dvorišča in nimajo veliko razpoložljivega prostora okoli hiše. Toplotna črpalka, ki deluje preko vertikalne zemeljske sonde – geosonde je najpogostejša izbira ogrevanja.  Zemeljska sonda črpa toploto iz zemlje, katero mi posledično preko toplotne črpalke uporabljamo za ogrevanje.

Toplotna črpalka preko geosonde črpa toplotno energijo iz zemlje od 100 do 450 metrov globine. Moč zemeljske sonde je popolnoma odvisna od sestave kamenin v zemlji. V določenih primerih lahko nudi 4kW moči, v drugih pa tudi do 8kW.

Prednosti:

Ker za vgradnjo vertikalne zemeljske sonde geosonde ne potrebujemo veliko prostora je idealna tudi za tiste, ki le obnavljajo hišo in potrebujejo namestitev nove toplotne črpalke. Pri namestitvi geosonde ne potrebujemo veliko zemeljske površine, niti tolikšno število cevi kot pri horizontalnih zemeljskih kolektorjih.


Toplotna črpalka zrak/voda

V kolikor nimamo v bližini podtalne vode in nobeden od navedenih toplotnih virov ni na voljo, lahko še vedno izberemo zrak kot toplotni vir. Povprečna temperatura zraka je nižja od predhodno navedenih virov, zato je učinkovitost toplotne črpalke zrak/voda malce nižja. Pa vendar so prihranki za ogrevanje v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje nižji za več kot 55%. Pozorni morate biti na oznake, ki se pojavljajo v specifikah toplotnih črpalk; A2 pomeni zunanjo temperaturo zraka, W35 pa označuje temperaturo pretoka ogrevalne vode.

Na trgu se je začela pojavljati tudi »klima« toplotna črpalka, ki je praktično predelana klimatska naprava, katerim učinkovitost drastično upade, ko se zniža temperatura zraka v okolici.

toplotne-crpalke

Ogrevanje sanitarne vode

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke zrak/voda?

Dandanes je na trgu vse več cenejših izvedb toplotnih črpalk, ki lahko dosežejo temperaturo do 40°C ali pa jim temperatura ogrevalne vode pade sorazmerno s padcem zunanje temperature. Zato je takšna toplotna črpalka neprimerna za ogrevanje sanitarne vode ali za radiatorske sisteme, primerna pa je za talno ogrevanje.

Ko se boste odločali za ustrezen model toplotne črpalke pa ne pozabite tudi na hrup, ki ga toplotna črpalka lahko povzroča. Kakovostnejše toplotne črpalke imajo posebej oblikovane ventilatorje, ki se vrtijo počasneje in so oblikovane po obliki ptičje peruti, s tem pa povzročajo manj hrupa.

Ko se odločate za nakup in vgradnjo toplotne črpalke najprej dobro preglejte ponudbo in ne nasedajte najugodnejšim predelanim klimatskim napravam ali »klima-toplotnim črpalkam«, saj v večini primerov ne ustrezajo našemu podnebju, kjer imamo velike temperaturne razlike (pozimi do -20°C, poleti tudi čez +30°C). Zavedajte se, da je toplotna črpalka investicija za življenje.


Vsak projekt predstavlja novo priložnost za učenje, najbolj smo veseli, če s svojim delom uresničimo vaše želje. Pred začetkom del prav zato vedno opravimo poglobljen ogled prostora ali objekta. Na ta način določimo specifične značilnosti objekta ter glede na to prilagajamo potek dela.

01

Kontaktirajte nas

Zaupajte najboljšim strokovnjakom, ki vedo, kaj delajo.
02

Ogled in svetovanje

Pred začetkom opravimo tudi ogled prostora.
03

Montaža

Hitro, učinkovito in kakovostno.

Pogosta vprašanja

Zakaj se toplotna črpalka izplača?

Sicer je toplotna črpalka dražja naložba, a to ne pomeni, da se vam na dolgi rok ne bo povrnila. V primerjavi z ostalimi načini ogrevanja črpalka do 80 % energije za ogrevanje pridobi iz okolice in ne preko kurilnega olja ali ostalih virov. Seveda mora manjko dodatno nadomestiti z električno energijo. Pri višini letnih prihrankov na področju ogrevanje pomembno vlogo igra tudi izoliranost hiše. Le-ta mora biti dovolj debela, kar vam lahko prihrani do 1080 € letnega stroška. Na tej točki gre omeniti tudi to, da ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke emisije zmanjša za do 60 %.

Kateri ogrevalni element izbrati?

Pred nakupom je potrebno določiti, kateri toplotni vir vam je na voljo, saj lahko toplotna črpalka deluje na več virov. Za lažjo izbiro se vprašajte, katera vrsta vira vam je na voljo v največjih količinah. Je to to zrak, zemlja ali voda? Ne pozabite tudi na temperaturo elementa, saj mora ta dosegati nadpovprečne vrednosti tudi v ogrevalni sezoni. Glede na to, da je nakup toplotne črpalke velika investicija, vam predlagamo, da se pred nakupom posvetujete tudi s prodajalcem ali strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati o pravilni izbiri.

Kateri so pogoji za namestitev zemeljske sonde oz. geosonde?

Geosonda je nezahteven ogrevalni element, za katerega ne potrebujete veliko prostora in je torej primerna izbira tudi za vse tiste, ki nimate veliko prostora na dvorišču ali v okolici hiše. Toplotna črpalka tako deluje preko geosonde. Ta toplotno črpa iz zemlje in jo pretvarja v energijo. Toplota se v zemlji skriva na 100 – 450 metrih globine, moč sonde je odvisna tudi od sestave tal in kamnin. Nudi lahko moč od 4 kW do 8 kW. Še ena prednost zemeljske toplotne črpalke je ta, da pri vgradnji ne potrebujemo veliko cevi in ostalih elementov.