TERMOTing d.o.o.

Svetovanje, inženiring in montaža
Pod Trško goro 83
8000 Novo mesto

Delovni čas:

pon – pet: 7:00 do 15:00 ure
sob: 7:00 do 10:00 ure

Splošne informacije:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

tel: 07 393 24 24

Vodovodne inštalacije

Kvalitetne in strokovne vodovodne inštalacije Termoting d.o.o.

Dandanes je kakovostna vodovodna napeljava v gospodinjstvu nujna ter nepogrešljiva. Življenja brez vode si namreč ne moremo predstavljati. Poleg tega, da skrbi za hidratacijo našega telesa, nam pomaga pri pranju, čiščenju, zalivanju ter umivanju. Ne glede na to, ali gradite nov objekt, ali pa obnavljate starega – v podjetju Termoting d.o.o. bomo poskrbeli za skrbno ter strokovno izvedene vodovodne inštalacije. Po predhodnem ogledu ter posvetovanju vam bomo pripravili ponudbo, izkušena monterska ekipa pa bo poskrbela, da bo projekt končan v dogovorjenem času. Vsa strojno inštalacijska dela in dobavo opravljamo na ključ.

Na področju vgradnje vodovodnih inštalacij imamo dolgoletne izkušnje, zato vam lahko pri izvedbi svetujemo z mnogimi nasveti. Inštalacija, ki jo izbrani mojster izdela  s pomočjo  kakovostnih materialov ima življenjsko dobo vsaj 50 let, zato boste v sadovih enkratne naložbe lahko uživali še dolgo, dolgo časa.

vodovodne inštalacije

Odličen načrt je osnova vsakega projekta

Vodovodne inštalacije v stanovanju ali hiši spadajo med grobe napeljave. To pomeni, da jih vgradimo takoj, ko so končane nosilne stene. Ravno zato je pred začetkom gradnje nujno izdelati natančen ter kakovosten načrt, ki bo poskrbel za maksimalno učinkovitost ter znižal stroške izgradnje. Pomembno se je ustaviti že pri sami razporeditvi prostorov. Najbolj ekonomično je, da so sanitarni prostori zgrajeni vertikalno ali horizontalno ob kuhinji. Na ta način skrajšamo razdalje vodov in porabimo manj materiala. Krajše razdalje ter manjše število vodov nedvomno zagotavlja tudi bolj zanesljivo delovanje sistema. Morebitna nadaljnja popravila so enostavnejša.

Oglejte si nekaj naših referenc

Plastične cevi predstavljajo prihodnost vodovodnih inštalacij

Tako kot ostale napeljave in naprave, so tudi vodovodne cevi doživele pravcato preobrazbo. Plastične cevi, tako z vmesnim aluminijastim spojem kot brez njega, so vsekakor nadomestile svinčene, pa tudi bakrene in vroče pocinkane železne cevi, ki so v preteklosti sestavljale vodovodne inštalacije. Slednjim nekateri sicer še zaupajo, vendar pa so težje in bolj zapletene za montažo. Prednosti plastičnih (PeX oz. zamreženi polietilen) vodovodnih cevi je precej. Njihova življenjska doba z lahkoto dosega tudi 50 let in več, saj jim korozija ne more do živega. Prav tako so zelo odporne, saj prenašajo visoke temperaturne obremenitve, dolgotrajno nekje 95°C. Rešujejo tudi težave piskanja v ceveh, saj težje prenašajo šume.

 

Kako poteka izvedba vodovodne inštalacije?

V osnovi se hišna vodovodna napeljava deli na zunanji ter notranji vod. Zunanji je nameščen izven objekta, sega pa od priključka do vhoda v hišo. Notranji vod poteka od vhoda do posameznih notranjih izpustov. Na tem mestu moramo biti pozorni, da namestimo dovolj ventilov, ki nam bodo ob morebitnih kasnejših posegih olajšali popravila. Prav bo prišla tudi namestitev regulatorja tlaka, saj se bomo s tem izognili mnogih preglavicam. Ne nazadnje ne gre pozabiti na vgradnjo dodatnega cirkulacijskega voda ali obtočne črpalke, ki bo poskrbela, da se topla voda v ceveh ne bo ohlajala.

Vodovodne cevi je po stenah vedno potrebno napeljati navpično ali vodoravno, nikakor pa ne v poševni ali diagonalni smeri. Montaža vodovodne inštalacije je mogoča tudi z obešanjem pod strop, kar nam lahko pride prav predvsem pri kletnih prostorih. Glede na izvedbo se inštalacije delijo na pred-stenske ali stenske. Pred-stenske je mogoče izdelati hitro ter enostavno, celoten sistem pa je prilagodljiv ter omogoča enostavna kasnejša popravila. Uporabljajo se predvsem za adaptacijo napeljave v starejših objektih.

vodovodneinštalacije

Načrtovanje hišne kanalizacije

Tudi kanalizacija je nujen del hišne vodovodne inštalacije, saj skrbi za odvajanje odpadne vode, ki se steka iz umivalnikov, WC-ja in ostalih porabnikov. Pri njenem načrtovanju moramo biti pozorni, da je od sanitarne opreme do vertikalnega voda čim manjša razdalja, saj se bomo tako izognili zastajanju odplak v ceveh. Hišno kanalizacijo na javni kanal priključimo s posebnimi cevmi, z vsaj 2% padcem. Za izvedbo priključka danes najpogosteje uporabljamo fazonske priključne kose. Da kanalske vode hišne kanalizacije zaščitimo pred zmrzaljo, jih moramo položiti dovolj globoko v zemljo. 

Oglejte si naše reference na http://www.termoting.si/reference.

Peči na drva

Peči na drva za udobno ogrevanje

Si želite ogrevati bolj modro in učinkovito? V podjetju Termoting d.o.o.  vam nudimo obilico kakovostnih storitev, med katerimi se nahaja tudi dobava vseh vrst peči in kotlov ter njihova strokovna montaža, z najboljšimi materiali ter preizkušeno montersko ekipo. Ker tovrstna odločitev zahteva kar nekaj premisleka, vas najprej obiščemo na samem objektu, naši strokovnjaki pa vam lahko ponudijo izvrstno svetovanje, izdelajo projekte ter kasneje tudi ugodne ponudbe.

Oglejte si nekaj naših referenc

Katere vrste ogrevanja so na voljo?

Na voljo imate najrazličnejše peči na drva, sekance,  lesne pelete, plinske in oljne kotle,  toplotne črpalke ter sončne kolektorje za ogrevanje sanitarne vode ali dogrevanje objekta. Dandanes v ospredje stopajo predvsem ekološki načini ogrevanja, ki za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire, kot so les, voda, zrak ali zemlja. Zaradi naraščajočih cen uporaba plina ter elektrike za ogrevanje sicer nekoliko upada, vsekakor pa ima ogrevanje na plin tudi nekaj prednosti, ki mnoge še vedno prepričajo v nakup novega, boljšega ter zmogljivejšega plinskega kotla, ki omogoča kar najvišjo stopnjo udobja bivanja v vašem objektu.

Peči na drva kot ena izmed najbolj priljubljenih možnosti

Če želite prihraniti energijo, hkrati pa še vedno bivati udobno, v toplem okolju, imate na voljo več načinov ogrevanja, med katerimi lahko izbirate. Vsekakor pa naprave, kot je, na primer, toplotna črpalka zemlja/voda, zahtevajo nekoliko višjo investicijo (ki se sicer kaj kmalu povrne) ter večji poseg, kot je namestitev nove peči na drva. Slednje uporabniku omogočajo enako udobje, kot pri uporabi olja, le da za veliko nižjo ceno energenta. Slovenija je namreč zelo bogata z lesnimi viri, zato bi bilo škoda, da naravnih virov nebi izkoristili. Ogrevanje na lesno maso je lahko še posebej ugodno, če imate dostop do lesa kar na lastni zemlji.

peči na drva

Katere so torej prednosti uporabe peči na drva pred ostalimi vrstami kotlov? Kot že rečeno, je les domač, vpet v tradicionalno kulturo ter lokalno dosegljiv. Je edini vir, ki je zanesljiv tudi v izrednih razmerah, saj njegova dostopnost ni odvisna od različnih dobaviteljev. Zaradi neštetih možnosti obdelave, je dosegljiv ter uporaben v različnih oblikah, kot so polena, sekanci, peleti ali briketi. Njegova uporaba ni škodljiva za okolje, saj je CO2 nevtralen. To pomeni, da je ogljik, sproščen med gorenjem, del naravnega cikla kroženja ogljika v naravi. Njegova uporaba je tudi varna ter splošno prisotna že vrsto let.

Najverjetneje nam ni potrebno omeniti, da je ogrevanje na lesno biomaso učinkovito le pri uporabi energetsko učinkovitih ter sodobnih peči in kotlov, zato bodite pozorni, da boste svoj ogrevalni sistem posodobili oz. nadgradili le s primerno in kvalitetno opremo. Le pri modernih kotlih boste lahko uživali v maksimalni učinkovitosti – pri njihovi uporabi izkoristek lesa že v osnovi presega izkoristke starejših peči (za okoli 30%).

Pomembni dejavniki na katere bodite pozorni pri izbiri peči na lesno biomaso

Ne glede na vrsto kotla, ki ga želite, bodite pozorni na vašo potrebo po toplotni energiji. Premislite kakšno vrsto lesne biomase želite uporabljati. V primeru, da imate domača polena, odgovor najverjetneje že poznate, v primeru nakupa pa lahko premislite tudi o lesnih peletih, ki prav tako omogočajo odlične izkoristke ter visoko učinkovitost ogrevalnega sistema. Nikar ne pozabite na primerno dimenzioniranje vašega kotla. To naj opravi primerno usposobljen strokovnjak. Ne nazadnje ne pozabite na pripravo prostora (če ga še nimate) za skladiščenje peletov oz. polen. Premislite tudi o finančni naložbi ter imejte v mislih, da je kakovostna naprava, kljub nekoliko višji investiciji, prava odločitev, saj vam bo služila še vrsto let.

Inovativni modeli peči na drva Herz Firestar za udobno ogrevanje 

V našem podjetju strankam nudimo le najboljše – zato dobavljamo odlične peči na drva Firestar! Njihovih prednosti je mnogo, med njimi pa še posebej pa izstopa patentirana dvovrtinčna izgorevalna komora, ki omogoča kar najučinkovitejše ter ekonomično izgorevanje lesne biomase. Slednja namreč poveča volumen za optimalno mešanje lesnega plina s kisikom iz dovedenega zraka, plamen pa porazdeli med dve komori. Prav tako jih odlikuje samodejno čiščenje toplotnega izmenjevalnika, čiščenje izjemno majhnih količin odpadnega pepela pa je še posebej enostavno, saj peči Firestar nimajo bočnih odprtin za čiščenje.

peči na drva Herz

Izgorevalna komora peči na drva je izdelana iz nepregornega visokotemperaturnega betona, brez kovinskih delov, kar onemogoča obrabo ter zagotavlja trajno vzdržljivost ter dolgo življenjsko dobo. Velika polnilna odprtina za polmetrska polena omogoča dolgotrajno ogrevanje, tudi do 8 ur. Tako se boste izognili pogostemu nalaganju drv.

Vse peči na drva imajo vgrajeno tudi lambda sondo – slednja nenehno nadzira vrednost dimnih plinov, odzivne pa so tudi na kakovost goriva. Tako vedno omogočajo doseganje odličnih vrednosti izgorevanja ter zelo nizke vrednosti emisij. Sonda skrbi za uravnavanje dovajanja primarnega ter sekundarnega zraka, ravno s tem pa vedno poskrbi za najčistejše izgorevanje, tudi pri delnih obremenitvah. V praksi  lambda sonda močno prispeva k udobju bivanja, saj pri kotlih te vrste odpade vsako ročno nastavljanje loput. Tudi izkoristki običajno presežejo 90%.

Na tem mestu velja omeniti še odlično preprečevanje uhajanja dimnih plinov v prostor, tudi pri odprtih polnilnih vratih. Ventilator dim ter ostale pline posesa ter odvede skozi kanal dimnih plinov, tako pa omogoča varno ter udobno nalaganje polen v peč. 

 

 Še več naših referenc najdete na http://www.termoting.si/reference.

Toplotna črpalka

 

Toplotna črpalka, najboljša opcija za ogrevanje vaše hiše

Vgradnja toplotne črpalke je najboljša investicija za vašo hišo, ki se vam bo na dolgi rok povrnila, saj je toplotna črpalka še vedno dolgoročno najcenejši vir ogrevanja. Če vašo hišo ogrevate na kurilno olje ali drva, sami dobro veste, s kolikšnimi stroški imate opravka na letni ravni. Toplotna črpalka pa dobi energijo za ogrevanje (50-80%) kar iz okolice, torej popolnoma brezplačno, za preostali del pa potrebuje električno energijo. Pomembna je tudi primerna izoliranost vaše hiše, kjer lahko pri zelo dobro izolirani hiši, kjer je letna poraba za ogrevanje s kurilnim oljem 1800€, z vgradnjo in ogrevanjem na toplotno črpalko prihranite tudi do 1080€. Ker vemo, da je sedaj poostren tudi nadzor emisij, ki jih spuščamo v okolje z ogrevanjem naj poudarimo, da toplotna črpalka občutno zmanjša emisije CO2 do kar 60%.

 

Glede na to, da toplotne črpalke pridobivajo energijo iz okolice se morate najprej vprašati, na kak način želite, oziroma imate omogočeno pridobivanje energije. Izbirate lahko med:  

  

 

Številne reference so priča dolgoletnim izkušnjam. Oglejte si le nekatere izmed njih:

toplotna črpalka

Že v samem začetku moramo ovreči trditev, da ogrevanje ni mogoče, če imamo v hiši vgrajene radiatorje. To je popolnoma izvedljivo, če izberemo toplotno črpalko, ki zagotavlja tudi do 65°C temperature predtoka. Pomembno pa je, da izberemo dovolj močno toplotno črpalko, ki premore višje temperature ogrevalne vode, kjer pa večina cenejših »klima« izvedb toplotnih črpalk tega ne omogoča.

Glede na potrebe gospodinjstev obstaja več vrst toplotnih črpalk, ki se razlikujejo glede na toplotni vir, ki ga toplotna črpalka izkorišča. Kot izdatni toplotni vir pa so nam na voljo: podtalnica, zemlja in zrak. Da si olajšate izbiro ustrezne toplotne črpalke, se vprašajte: »Kateri toplotni vir mi je na voljo in ima hkrati tudi najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni?«.

 Toplotna črpalka

 

Toplotna črpalka voda/voda

Kot že samo ime pove, toplotna črpalka voda/voda izkorišča toploto podtalne vode, katera ima tudi pozimi temperaturo med 8 in 12°C. Podtalna voda se črpa v sesalni vrtini, ki se jo vodi skozi toplotno črpalko, katera podtalni vodi vzame toploto in ji s tem zniža temperaturo za cca. 4°C. Voda se odvede v ponorno vrtino, s čimer se ne zmanjšuje količina podtalne vode, prav tako pa se je tudi ne onesnažuje. Zaradi optimalne temperature podtalne vode, nam takšen način ogrevanja prihrani največ denarja. Seveda pa je za takšno ogrevanje potrebna toplotna črpalka, ki ima dovolj moči, prav tako pa moramo imeti na razpolago ustrezno količino in kvaliteto podtalne vode.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke voda/voda?

Preden pričnete z izkoriščanjem talne vode, morate najprej pridobiti vodno dovoljenje, kar je tudi osnova za pridobitev subvencije. Ker je primarni vir ogrevanja podtalna voda, moramo vedeti, da lahko podtalno vodo izkoriščamo samo na območjih, kjer je vode dovolj in je le-ta tudi kvalitetna. Če je voda slabše kvalitete, je potrebno obvezno vgraditi toplotni predizmenjevalnik. Ne pozabite, da mora biti tudi sama vrtina narejena kvalitetno, da si s tem zagotovite nemoteno dovajanje vode v daljšem časovnem obdobju.

Toplotna črpalka voda voda

 

Toplotna črpalka zemlja/voda

Tovrstna toplotna črpalka izkorišča sončno toploto in toploto zemlje. V zemljo se na globino cca. 1,2m položi cev, po kateri teče voda, kateri je dodano sredstvo proti zmrzovanju. Ta voda teče skozi zemeljski kolektor, kjer odvzema toploto zemlji. S pomočjo električne energije, ki je potrebna za pogon kompresorja, se temperatura dvigne na višji temperaturni nivo. Toplotna črpalka zemlja/voda je primerna za nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, ki obsegajo talno in stensko ogrevanje.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke zemlja/voda?

Nekateri ponudniki toplotnih črpalk so začeli izdelovati manjše – kompaktne zemeljske kolektorje, ki delujejo na račun nižjega grelnega števila. S padanjem temperature toplotnega vira se zmanjšuje tudi grelno število, kjer se sčasoma lahko približamo tudi grelnemu številu 3,3, kar pomeni, da ima takšno grelno število že črpalka zrak/voda. 

 

Vertikalna zemeljska sonda - geosonda

Za namestitev vertikalne zemeljske sonde, geosonde, ne potrebujemo veliko prostora, torej je najboljša rešitev za vse tiste, ki imajo manjša dvorišča in nimajo veliko razpoložljivega prostora okoli hiše. Toplotna črpalka, ki deluje preko vertikalne zemeljske sonde - geosonde je najpogostejša izbira ogrevanja.  Zemeljska sonda črpa toploto iz zemlje, katero mi posledično preko toplotne črpalke uporabljamo za ogrevanje.

Toplotna črpalka preko geosonde črpa toplotno energijo iz zemlje od 100 do 450 metrov globine. Moč zemeljske sonde je popolnoma odvisna od sestave kamenin v zemlji. V določenih primerih lahko nudi 4kW moči, v drugih pa tudi do 8kW.

Prednosti:

Ker za vgradnjo vertikalne zemeljske sonde geosonde ne potrebujemo veliko prostora je idealna tudi za tiste, ki le obnavljajo hišo in potrebujejo namestitev nove toplotne črpalke. Pri namestitvi geosonde ne potrebujemo veliko zemeljske površine, niti tolikšno število cevi kot pri horizontalnih zemeljskih kolektorjih.

 

Toplotna črpalka zrak/voda

V kolikor nimamo v bližini podtalne vode in nobeden od navedenih toplotnih virov ni na voljo, lahko še vedno izberemo zrak kot toplotni vir. Povprečna temperatura zraka je nižja od predhodno navedenih virov, zato je učinkovitost toplotne črpalke zrak/voda malce nižja. Pa vendar so prihranki za ogrevanje v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje nižji za več kot 55%. Pozorni morate biti na oznake, ki se pojavljajo v specifikah toplotnih črpalk; A2 pomeni zunanjo temperaturo zraka, W35 pa označuje temperaturo pretoka ogrevalne vode.

Na trgu se je začela pojavljati tudi »klima« toplotna črpalka, ki je praktično predelana klimatska naprava, katerim učinkovitost drastično upade, ko se zniža temperatura zraka v okolici.

Toplotne črpalke

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke zrak/voda?

Dandanes je na trgu vse več cenejših izvedb toplotnih črpalk, ki lahko dosežejo temperaturo do 40°C ali pa jim temperatura ogrevalne vode pade sorazmerno s padcem zunanje temperature. Zato je takšna toplotna črpalka neprimerna za ogrevanje sanitarne vode ali za radiatorske sisteme, primerna pa je za talno ogrevanje.

Ko se boste odločali za ustrezen model toplotne črpalke pa ne pozabite tudi na hrup, ki ga toplotna črpalka lahko povzroča. Kakovostnejše toplotne črpalke imajo posebej oblikovane ventilatorje, ki se vrtijo počasneje in so oblikovane po obliki ptičje peruti, s tem pa povzročajo manj hrupa.

Ko se odločate za nakup in vgradnjo toplotne črpalke najprej dobro preglejte ponudbo in ne nasedajte najugodnejšim predelanim klimatskim napravam ali »klima-toplotnim črpalkam«, saj v večini primerov ne ustrezajo našemu podnebju, kjer imamo velike temperaturne razlike (pozimi do -20°C, poleti tudi čez +30°C). Zavedajte se, da je toplotna črpalka investicija za življenje.

Še več naših referenc najdete na http://www.termoting.si/reference.

AKCIJSKA PONUDBA ogrevalne tehnike Viessmann

viessman

Z zamenjavo vašega starega ogrevalnega sistema z novim kondenzacijskim kotlom ali toplotno črpalko, občutno znižate svoje ogrevalne stroške in si zagotovite doseganje emisijskih vrednostih po zahtevanih predpisih, kar pomeni varno prihodnost.

Preberi več