Peči na drva

Peči na drva za udobno ogrevanje

Si želite ogrevati bolj modro in učinkovito? V podjetju Termoting d.o.o.  vam nudimo obilico kakovostnih storitev, med katerimi se nahaja tudi dobava vseh vrst peči in kotlov ter njihova strokovna montaža, z najboljšimi materiali ter preizkušeno montersko ekipo. Ker tovrstna odločitev zahteva kar nekaj premisleka, vas najprej obiščemo na samem objektu, naši strokovnjaki pa vam lahko ponudijo izvrstno svetovanje, izdelajo projekte ter kasneje tudi ugodne ponudbe.

Oglejte si nekaj naših referenc

Katere vrste ogrevanja so na voljo?

Na voljo imate najrazličnejše peči na drva, sekance,  lesne pelete, plinske in oljne kotle,  toplotne črpalke ter sončne kolektorje za ogrevanje sanitarne vode ali dogrevanje objekta. Dandanes v ospredje stopajo predvsem ekološki načini ogrevanja, ki za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire, kot so les, voda, zrak ali zemlja. Zaradi naraščajočih cen uporaba plina ter elektrike za ogrevanje sicer nekoliko upada, vsekakor pa ima ogrevanje na plin tudi nekaj prednosti, ki mnoge še vedno prepričajo v nakup novega, boljšega ter zmogljivejšega plinskega kotla, ki omogoča kar najvišjo stopnjo udobja bivanja v vašem objektu.

Peči na drva kot ena izmed najbolj priljubljenih možnosti

Če želite prihraniti energijo, hkrati pa še vedno bivati udobno, v toplem okolju, imate na voljo več načinov ogrevanja, med katerimi lahko izbirate. Vsekakor pa naprave, kot je, na primer, toplotna črpalka zemlja/voda, zahtevajo nekoliko višjo investicijo (ki se sicer kaj kmalu povrne) ter večji poseg, kot je namestitev nove peči na drva. Slednje uporabniku omogočajo enako udobje, kot pri uporabi olja, le da za veliko nižjo ceno energenta. Slovenija je namreč zelo bogata z lesnimi viri, zato bi bilo škoda, da naravnih virov nebi izkoristili. Ogrevanje na lesno maso je lahko še posebej ugodno, če imate dostop do lesa kar na lastni zemlji.

peči na drva

Katere so torej prednosti uporabe peči na drva pred ostalimi vrstami kotlov? Kot že rečeno, je les domač, vpet v tradicionalno kulturo ter lokalno dosegljiv. Je edini vir, ki je zanesljiv tudi v izrednih razmerah, saj njegova dostopnost ni odvisna od različnih dobaviteljev. Zaradi neštetih možnosti obdelave, je dosegljiv ter uporaben v različnih oblikah, kot so polena, sekanci, peleti ali briketi. Njegova uporaba ni škodljiva za okolje, saj je CO2 nevtralen. To pomeni, da je ogljik, sproščen med gorenjem, del naravnega cikla kroženja ogljika v naravi. Njegova uporaba je tudi varna ter splošno prisotna že vrsto let.

Najverjetneje nam ni potrebno omeniti, da je ogrevanje na lesno biomaso učinkovito le pri uporabi energetsko učinkovitih ter sodobnih peči in kotlov, zato bodite pozorni, da boste svoj ogrevalni sistem posodobili oz. nadgradili le s primerno in kvalitetno opremo. Le pri modernih kotlih boste lahko uživali v maksimalni učinkovitosti – pri njihovi uporabi izkoristek lesa že v osnovi presega izkoristke starejših peči (za okoli 30%).

Pomembni dejavniki na katere bodite pozorni pri izbiri peči na lesno biomaso

Ne glede na vrsto kotla, ki ga želite, bodite pozorni na vašo potrebo po toplotni energiji. Premislite kakšno vrsto lesne biomase želite uporabljati. V primeru, da imate domača polena, odgovor najverjetneje že poznate, v primeru nakupa pa lahko premislite tudi o lesnih peletih, ki prav tako omogočajo odlične izkoristke ter visoko učinkovitost ogrevalnega sistema. Nikar ne pozabite na primerno dimenzioniranje vašega kotla. To naj opravi primerno usposobljen strokovnjak. Ne nazadnje ne pozabite na pripravo prostora (če ga še nimate) za skladiščenje peletov oz. polen. Premislite tudi o finančni naložbi ter imejte v mislih, da je kakovostna naprava, kljub nekoliko višji investiciji, prava odločitev, saj vam bo služila še vrsto let.

Inovativni modeli peči na drva Herz Firestar za udobno ogrevanje 

V našem podjetju strankam nudimo le najboljše – zato dobavljamo odlične peči na drva Firestar! Njihovih prednosti je mnogo, med njimi pa še posebej pa izstopa patentirana dvovrtinčna izgorevalna komora, ki omogoča kar najučinkovitejše ter ekonomično izgorevanje lesne biomase. Slednja namreč poveča volumen za optimalno mešanje lesnega plina s kisikom iz dovedenega zraka, plamen pa porazdeli med dve komori. Prav tako jih odlikuje samodejno čiščenje toplotnega izmenjevalnika, čiščenje izjemno majhnih količin odpadnega pepela pa je še posebej enostavno, saj peči Firestar nimajo bočnih odprtin za čiščenje.

peči na drva Herz

Izgorevalna komora peči na drva je izdelana iz nepregornega visokotemperaturnega betona, brez kovinskih delov, kar onemogoča obrabo ter zagotavlja trajno vzdržljivost ter dolgo življenjsko dobo. Velika polnilna odprtina za polmetrska polena omogoča dolgotrajno ogrevanje, tudi do 8 ur. Tako se boste izognili pogostemu nalaganju drv.

Vse peči na drva imajo vgrajeno tudi lambda sondo – slednja nenehno nadzira vrednost dimnih plinov, odzivne pa so tudi na kakovost goriva. Tako vedno omogočajo doseganje odličnih vrednosti izgorevanja ter zelo nizke vrednosti emisij. Sonda skrbi za uravnavanje dovajanja primarnega ter sekundarnega zraka, ravno s tem pa vedno poskrbi za najčistejše izgorevanje, tudi pri delnih obremenitvah. V praksi  lambda sonda močno prispeva k udobju bivanja, saj pri kotlih te vrste odpade vsako ročno nastavljanje loput. Tudi izkoristki običajno presežejo 90%.

Na tem mestu velja omeniti še odlično preprečevanje uhajanja dimnih plinov v prostor, tudi pri odprtih polnilnih vratih. Ventilator dim ter ostale pline posesa ter odvede skozi kanal dimnih plinov, tako pa omogoča varno ter udobno nalaganje polen v peč. 

 

 Še več naših referenc najdete na http://www.termoting.si/reference.