Vodovodne inštalacije

Kvalitetne in strokovne vodovodne inštalacije Termoting d.o.o.

Dandanes je kakovostna vodovodna napeljava v gospodinjstvu nujna ter nepogrešljiva. Življenja brez vode si namreč ne moremo predstavljati. Poleg tega, da skrbi za hidratacijo našega telesa, nam pomaga pri pranju, čiščenju, zalivanju ter umivanju. Ne glede na to, ali gradite nov objekt, ali pa obnavljate starega – v podjetju Termoting d.o.o. bomo poskrbeli za skrbno ter strokovno izvedene vodovodne inštalacije. Po predhodnem ogledu ter posvetovanju vam bomo pripravili ponudbo, izkušena monterska ekipa pa bo poskrbela, da bo projekt končan v dogovorjenem času. Vsa strojno inštalacijska dela in dobavo opravljamo na ključ.

Na področju vgradnje vodovodnih inštalacij imamo dolgoletne izkušnje, zato vam lahko pri izvedbi svetujemo z mnogimi nasveti. Inštalacija, ki jo izbrani mojster izdela  s pomočjo  kakovostnih materialov ima življenjsko dobo vsaj 50 let, zato boste v sadovih enkratne naložbe lahko uživali še dolgo, dolgo časa.

vodovodne inštalacije

Odličen načrt je osnova vsakega projekta

Vodovodne inštalacije v stanovanju ali hiši spadajo med grobe napeljave. To pomeni, da jih vgradimo takoj, ko so končane nosilne stene. Ravno zato je pred začetkom gradnje nujno izdelati natančen ter kakovosten načrt, ki bo poskrbel za maksimalno učinkovitost ter znižal stroške izgradnje. Pomembno se je ustaviti že pri sami razporeditvi prostorov. Najbolj ekonomično je, da so sanitarni prostori zgrajeni vertikalno ali horizontalno ob kuhinji. Na ta način skrajšamo razdalje vodov in porabimo manj materiala. Krajše razdalje ter manjše število vodov nedvomno zagotavlja tudi bolj zanesljivo delovanje sistema. Morebitna nadaljnja popravila so enostavnejša.

Oglejte si nekaj naših referenc

Plastične cevi predstavljajo prihodnost vodovodnih inštalacij

Tako kot ostale napeljave in naprave, so tudi vodovodne cevi doživele pravcato preobrazbo. Plastične cevi, tako z vmesnim aluminijastim spojem kot brez njega, so vsekakor nadomestile svinčene, pa tudi bakrene in vroče pocinkane železne cevi, ki so v preteklosti sestavljale vodovodne inštalacije. Slednjim nekateri sicer še zaupajo, vendar pa so težje in bolj zapletene za montažo. Prednosti plastičnih (PeX oz. zamreženi polietilen) vodovodnih cevi je precej. Njihova življenjska doba z lahkoto dosega tudi 50 let in več, saj jim korozija ne more do živega. Prav tako so zelo odporne, saj prenašajo visoke temperaturne obremenitve, dolgotrajno nekje 95°C. Rešujejo tudi težave piskanja v ceveh, saj težje prenašajo šume.

 

Kako poteka izvedba vodovodne inštalacije?

V osnovi se hišna vodovodna napeljava deli na zunanji ter notranji vod. Zunanji je nameščen izven objekta, sega pa od priključka do vhoda v hišo. Notranji vod poteka od vhoda do posameznih notranjih izpustov. Na tem mestu moramo biti pozorni, da namestimo dovolj ventilov, ki nam bodo ob morebitnih kasnejših posegih olajšali popravila. Prav bo prišla tudi namestitev regulatorja tlaka, saj se bomo s tem izognili mnogih preglavicam. Ne nazadnje ne gre pozabiti na vgradnjo dodatnega cirkulacijskega voda ali obtočne črpalke, ki bo poskrbela, da se topla voda v ceveh ne bo ohlajala.

Vodovodne cevi je po stenah vedno potrebno napeljati navpično ali vodoravno, nikakor pa ne v poševni ali diagonalni smeri. Montaža vodovodne inštalacije je mogoča tudi z obešanjem pod strop, kar nam lahko pride prav predvsem pri kletnih prostorih. Glede na izvedbo se inštalacije delijo na pred-stenske ali stenske. Pred-stenske je mogoče izdelati hitro ter enostavno, celoten sistem pa je prilagodljiv ter omogoča enostavna kasnejša popravila. Uporabljajo se predvsem za adaptacijo napeljave v starejših objektih.

vodovodneinštalacije

Načrtovanje hišne kanalizacije

Tudi kanalizacija je nujen del hišne vodovodne inštalacije, saj skrbi za odvajanje odpadne vode, ki se steka iz umivalnikov, WC-ja in ostalih porabnikov. Pri njenem načrtovanju moramo biti pozorni, da je od sanitarne opreme do vertikalnega voda čim manjša razdalja, saj se bomo tako izognili zastajanju odplak v ceveh. Hišno kanalizacijo na javni kanal priključimo s posebnimi cevmi, z vsaj 2% padcem. Za izvedbo priključka danes najpogosteje uporabljamo fazonske priključne kose. Da kanalske vode hišne kanalizacije zaščitimo pred zmrzaljo, jih moramo položiti dovolj globoko v zemljo. 

Oglejte si naše reference na http://www.termoting.si/reference.